Foto antigua partido Granollers-Atletico-Madrid

MaTeS i el seu paper en l’handbol

S’acostuma associar a MaTeS a les pistes d’atletisme i en especial a l’alta competició. Les innovacions que aportà Francesc Mates a la millora de les prestacions del rudimentari calçat que s’utilitzava per a fer esport a mitjans segle XX, el convertiren en un dels més destacats referents en la manufactura de sabatilles esportives de competició.

Però si hi ha algun altre esport on MaTeS pot acreditar el seu paper rellevant durant dècades, aquest és l’handbol. Fins als anys 60, era habitual que els jugadors utilitzéssin unes primitives sabatilles de lona amb sola de goma. Va
ser en aquella època quan Francesc Mates va començar a desenvolupar els seus primers prototips fins a arribar a la presentació del primer model MaTeS d’handbol a l’any 1961.

La millora de rendiment d’aquelles noves sabatilles esportives va suposar un punt d’inflexió i inici d’una llarga relació entre l’handbol i MaTeS. L’estreta relació de Francesc Mates amb diferents jugadors destacats li va permetre seguir avançant en el desenvolupament de noves solucions tècniques, exemple d’això va ser la creació de la “bandoleta” lateral de crepelina (1965), reforç que s’aplicava a tot el contorn del calçat i que millorava considerablement el control
lateral en els desplaçaments. Aquest sistema s’utilitzà de base per desenvolupar noves versions fins a arribar a les mítiques MaTeS d’handbol, referent de prestigi i qualitat durant la dècada dels 70.

Expliquen alguns veterans que era habitual que abans de començar el partit es comptessin els jugadors de l’equip rival que portaven vambes MaTeS. Si en comptaven molts, tenien clar que el partit no seria gens fàcil.

Avui, les MaTeS d’handbol són considerades un clàssic atemporal que manté l’esperit d’aquelles generacions de jugadors de les dècades dels 60, 70 i 80; que van lluitar per a que aquesta disciplina disposés d’un espai destacat al nostre país, posant els pilars per aconseguir els destacadíssims èxits a nivell internacional que està acompanyant a l’handbol del país en aquests últims anys.