Francesc Mates:
atleta y pioner del calçat esportiu

A mitjans dels anys 40, un jove Francesc Mates -atleta i aprenent de sabater- comença a dissenyar els seus primers prototips de competició amb retalls i sobrants de materials del taller de calçat on treballava.

Les avançades innovacions tècniques que proposava van cridar l’atenció en les competicions on participava. Els encàrrecs d’altres atletes i entrenadors van començar a créixer ràpidament derivant en la creació de MaTeS a l’any 1947 amb un Francesc MaTeS de només 17 anys.

Durant les dècades dels 50, 60 i 70, MaTeS es va posicionar com un dels fabricants de calçat esportiu més valorats i apreciats pels atletes d’elit de l’època, que trobaven en aquell producte l’aliat perfecte per millorar el seu rendiment.

L’emblemàtic taller de MaTeS es convertí en punt de reunió dels esportistes més rellevants del moment, atrets per les solucions tècniques que proposava l’experimentat Francesc Mates, referent en la manufactura de calçat a mida i d’altes prestacions. La relació tan propera amb atletes de primer nivell li permetia millorar constantment el seu calçat en cadascuna de les disciplines esportives, destacant especialment en l’atletisme i l’handbol.

La passió de Francesc Mates per l’esport, unida a la seva destacada implicació en l’organització d’esdeveniments esportius, el van portar a ser soci fundador de la Comissió Marathon Catalunya -impulsora de la Marató de Barcelona- i introductor de les curses d’orientació al territori. A més, va crear l’any 1981 la Cursa de l’Amistat, avui considerada la millor cursa de llarga distància de la ciutat, reconeguda pel seu exigent i mític recorregut entre les muntanyes de Montjuïc i Tibidabo.