1947

Els primers prototips per a pista d’atletisme

Un jove Francesc Mates de només 16 anys d’edat comença a manufacturar les seves pròpies sabatilles esportives per competir en diferents proves atlètiques.

El disseny, els acabats i la qualitat de manufactura, així com les prestacions que oferien aquells primers models van cridar l’atenció d’atletes i entrenadors de diferents disciplines, que començaren a sol·licitar-les per millorar el seu rendiment i el dels seus equips.

1953

La creació del model Ligers

Després de varies proves i prototips, Francesc Mates va presentar les primeres versions del model Ligers, dissenyat específicament per les proves de velocitat en pista de cendra.

Les solucions tècniques que van aportar les MaTeS Ligers van representar un salt qualitat en el calçat esportiu de l’època: els reforços de crepelina al taló i al lateral del metatars, així com una estructura lleugera i resistent, van posicionar-les com un dels referents més destacats en l’alta competició.

1954

Noves solucions tècniques en Salt Triple

Les característiques tan especials -per la seva exigència- del Salt Triple, van portar a Francesc Mates a millorar les prestacions que oferia el calçat disponible en aquell moment, sent pioner en la incorporació d’una peça de microporós (EVA) per millorar l’impuls en la zona del taló. Més ampla a la base per una millor estabilitat, reforça les zones de major desgast i aconsegueix una excel·lent tracció amb els 6 claus de la base per a la fase d’aproximació.

Aquestes innovacions tècniques van suposar un important avanç en aquesta disciplina i es mantingueren vigents durant dècades.

1955

El llançament de javelina, tot un repte

Les sabatilles esportives de llançament de javelina són les més complexes de desenvolupar degut als variats moviments del peu que es produeixen en les diferents fases del llançament. Requereixen d’una bona subjecció al turmell, una correcta tracció, una estructura reforçada que permeti l’arrossegament del peu i una bona estabilitat per a la última fase del llançament.

Després de llargues jornades d’estudi juntament a destacats llançadors, Francesc Mates va desenvolupar un model específic per aquesta disciplina concreta, aportant importants innovacions tècniques i millorant considerablement el comportament del calçat en cadascuna de les fases del llançament.

1958

El naixement de Myrna

Coincidint amb el naixement de la seva filla Myrna, Francesc Mates batejà un dels seus dissenys més representatius amb aquest mateix nom.

El model Myrna va sortir al mercat com un calçat polivalent per realitzar tot tipus d’esports. Aviat van aconseguir una gran popularitat degut al seu excel·lent amortiment amb un innovador sistema de forats a la sola, a la seva estructura reforçada a la puntera i el taló, així com per la qualitat dels seus acabats.

L’ús de soles intermèdies d’EVA de doble densitat va canviar els conceptes preestablerts fins aquell moment, solució que va ser apropiada com a pròpia per la majoria de fabricants de calçat durant les dècades dels 60 i 70. No us recorden a models molt populars d’altres marques?

1959

Nou model per a salt de longitud

Els minuciosos estudis biomecànics de Francesc Mates de totes les disciplines esportives el van portar a innovar constantment per millorar el rendiment dels atletes en la competició.

Les MaTeS de salt de longitud, amb una finíssima sola de cuir modelat, es convertiren en tot un referent de l’època.

1961

Revolucionant l’Handbol

La mancança d’un model específic d’handbol que donés resposta a les exigents necessitats tècniques dels jugadors de l’època, que utilitzaven unes primitives vambes de lona, va portar a MaTeS a desenvolupar un calçat específic per aquesta disciplina.

L’estreta relació de Francesc Mates amb els jugadors més destacats de les secciones d’handbol del FC Barcelona i l’Atlètic de Madrid, equips de referència del moment, li va permetre estudiar a fons aquest esport i crear les primeres MaTeS d’Handbol.

1963

Una icona: Les MaTeS de Cros

Les MaTeS de Cros van aportar importants innovacions al rudimentari calçat que s’utilitzava per per participar en les proves de camp a través (Cros).

Inspirant-se en les peülles de les cabres salvatges, Francesc Mates va desenvolupar un sistema de tacs col·locats estratègicament en diferents zones de la sola, aconseguint així una excepcional tracció sobre mullat amb una especial facilitat per expulsar el fang que quedava enganxat mitjançant el propi moviment de l’atleta.

1964

La pell de cangur en competició

La lleugeresa, l’ajust i la resistència de la pell de cangur l’ha convertit en la pell més valorada per a ús esportiu; encara avui es segueix utilitzant i no hi ha cap altre material sintètic que iguali les seves excel·lents prestacions.

La innovació permanent de MaTeS la portà a desenvolupar calçat confeccionat amb pell de cangur en diferents acabats pels atletes d’elit, especialment per utilitzar-les en les proves de velocitat.

1966

MaTeS a l’Halterofília

El calçat esportiu ha tingut un paper fonamental en la millora del rendiment dels esportistes, però en molt poques ocasions ha arribat a prohibir-se per considerar el seu ús com avantatjós i determinat en competició.

Després d’un llarg període d’estudis, Francesc Mates va concebre un model dissenyat amb sola piramidal per millorar l’estabilitat i facilitar el moviment d’impuls del cos en la modalitat d’arrancada.

Els resultats obtinguts en competició van ser tan excel·lents que la Federació Europea les va prohibir per considerar que els atletes que les utilitzaven obtenien millors marques davant aquells que utilitzaven calçat d’altres fabricants.

1971

Les més ràpides en pista d’atletisme

Les MaTeS de pista de pell girada blava, en versions de competició i entrenament, es van convertir en una de les opcions millor valorades pels atletes degut a la seva lleugeresa, adaptabilitat i resistència.

L’ús d’una base amb claus intercanviables permetia canviar la tipologia dels mateixos depenent de la superfície en la que s’utilitzéssin.

 

1972

Les MaTeS de velocitat per a pista coberta

Les instal·lacions esportives de l’època estaven molt allunyades de l’estandardització i depenent de la ciutat, club o disciplina, les necessitats tècniques variaven considerablement en funció de les superfícies sobre les que es corria.

Amb la voluntat de donar solució a aquestes peculiaritats, MaTeS disposava d’un ampli catàleg de calçat tan singular com aquest model de velocitat per a pista coberta, dissenyades per oferir una bona tracció sobre parquet.


1974

Líder en Handbol

Després de molts anys sent proveïdor de calçat dels equips més destacats del moment, entre tots ells les seccions d’handbol de l’Atlètic de Madrid i el FC Barcelona, Francesc Mates va desenvolupar varies solucions tècniques que milloraren les ja excepcionals prestacions del seu calçat destinat a aquest esport, destacant el reforç lateral que envoltava tota la sola (1965), que es va consolidar com el millor punt de partida per crear nous dissenys.

Durant la dècada dels 70, les sabatilles esportives MateS d’Handbol es van convertir en tot un referent, millorant substancialment el control lateral, l’adherència i la durabilitat.

Avui es segueixen manufacturant seguint els minuciosos processos artesanals característics de MaTeS.

1978

La medalla d’or de Jordi Llopart

El mític marxador Jordi Llopart va guanyar els 50 Km de marxa atlètica al Campionat Europeu de Praga a l’any 1978 amb les seves MaTeS de pell de cangur, fetes a la seva mida pel mateix Francesc Mates.

La victoria de Jordi Llopart representó una de los hitos más importantes del atletismo español.

1980

L’auge de les maratons

Després de de varis prototips destinats a les proves de llarga distància, MaTeS va desenvolupar un calçat específicament dissenyat per córrer la Marató.

La part superior reforçada, la utilització de nilons més lleugers i resistents, un òptim sistema d’amortiment i una sola exterior de ventoses creada per oferir la millor tracció en asfalt, va significar un important avanç en el calçat esportiu destinat a aquesta disciplina.

1983

Innovant en els esports d’interior

Les exigents prestacions que requereix el calçat destinat als esports d’interior sempre han suposat un repte pels fabricants de sabatilles esportives.

Al llarg de la seva història, MaTeS ha aconseguit ocupar un important paper en aquest sector, destacant especialment en l’esquaix, que necessita d’una serie de reforços distribuïts estratègicament a la part superior i a la sola per millorar així l’adherència en els agressius canvis de direcció que es produeixen en la pràctica d’aquest esport.